Samen de strijd aan tegen schulden – Tamara Madern & Gea Schonewille

‘Financiële problemen vroeg signaleren en aanpakken.’

tamara-madern

Tamara Madern

Veel klanten van wijkteams hebben te maken met schulden. Deze schulden staan de oplossing van andere problemen in de weg. Maar geldzaken zijn vaak nog een taboe en als het naar boven komt, wat doe je dan? In deze workshop geven we je praktische handvatten voor het herkennen van schulden en de aanpak ervan. En we gaan met elkaar in gesprek en kunnen zo leren van elkaar. Deelnemers krijgen uitgebreid de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, en eigen blinde vlekken ontdekken.’

Na deze workshop kun je…
… signalen herkennen die wijzen op ernstige schulden
… inschatten wanneer je een situatie zelf kunt begeleiden
… en wanneer je beter door kunt verwijzen naar de schuldhulpverlening
…. klanten met niet-problematische schulden beter ondersteunen

Na deze workshop weet je…
… welke schulden risicovol zijn
…. de impact die schulden heeft op mensen
…. wat maakt dat mensen met schulden vaak domme dingen doen

gea-schonewille

Gea Schonewille

Na deze workshop heb je…
…. handvatten om het gesprek over schulden aan te gaan

Dr. Tamara Madern is lector Schuldpreventie en vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is zij werkzaam als zelfstandig adviseur. Zij is gepromoveerd op het onderwerp financieel gedrag van schuldenaren. Tamara was ruim 10 jaar werkzaam bij het Nibud, eerst in de rol van budgetconsulente en adviseur opleidingen en later als onderzoeker. Vanuit die hoedanigheid heeft zij een groot aantal publicaties geschreven die gericht zijn op het financiële gedrag van consumenten, hun competenties en de (preventieve) aanpak van schuldenproblematiek. Daarnaast geeft zij regelmatig trainingen en workshops aan diverse professionals binnen het werkveld, variërend van schuldhulpverleners tot creditmanagers en beleidsmakers. Tamara Madern is lid van het van het Gilde Vakmanschap en redacteur van het tijdschrift ‘Schuldsanering’.

Gea Schonewille MSc. werkt als wetenschappelijk medewerker bij het Nibud en houdt zich vooral bezig met de het financiële gedrag van consumenten en schuldenproblematiek. Ze studeerde economische psychologie aan de Universiteit Tilburg. In haar onderzoek staat het irrationele en onbewuste gedrag van mensen centraal. Door onderzoek te doen naar dit gedrag kunnen interventies ontwikkeld worden die mensen helpen om gezonde keuzes te maken. Gea is voorzitter van het platform schuldhulpverlening voor gemeenten en geeft regelmatig lezingen en workshops aan gemeenten en bedrijven.