Programma

9:30 – 10:00 uur
Inloop en registratie

10.00 – 10.45 uur:
Opening (plenair, interactief), bestaande uit:

  • Openingsfilm Het wijkteam werkt samen 
  • Plenaire discussie o.l.v. Jaap Bruijn en Kitlyn Tjin A Djie
  • Lezing Omgaan met diversiteit in de wijk door Baukje Prins

In de laatste vijftien jaar is het debat over integratie van immigranten steeds meer geobsedeerd geraakt door het fenomeen cultuur: de cultuur van niet-westerse en moslimmigranten werd het probleem, een duidelijk verhaal over de Nederlandse cultuur (volgens minister Schippers ‘zoveel beter’) de oplossing. Toch is het de vraag of deze aandacht voor cultuur bijdraagt aan de verbetering van onze onderlinge verhoudingen. In deze voordracht doet Baukje Prins een voorstel voor een nieuwe benadering van cultuur die beter past bij de complexiteit van de superdiverse stad. Ook als professional in de wijk heb je te maken met deze superdiversiteit; Prins geeft handreikingen om hier constructief mee om te kunnen gaan.

Baukje Prins studeerde Nederlandse Taal- & Letterkunde en Wijsbegeerte aan de RijksUniversiteit Groningen, en behaalde in 1997 haar PhD aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkte als docent Sociale en Politieke Filosofie aan de universiteiten van Maastricht en Groningen, en is sinds 2009 als lector Burgerschap en Diversiteit verbonden aan De Haagse Hogeschool. Binnen dit lectoraat wordt etnografisch onderzoek gedaan in diverse settings in de grootstedelijke omgeving, zoals het beroepsonderwijs, de thuiszorg, en de Eerste Hulp. Prins is (mede)auteur van onder meer Voorbij de onschuld. Het debat over integratie in Nederland (2004), Superdivers! Alledaagse omgangsvormen in de grootstedelijke samenleving (2013) en Gemengde gevoelens. Molukse en Nederlandse klasgenoten in de jaren zestig (2014).

10.45 – 11.15 uur:
Pauze & Informatiemarkt

11.15 – 12.45 uur:
Keuzeworkshop 1, zie ‘Workshops‘ voor onderwerpen

12.45 – 13.45 uur:
Lunch & Informatiemarkt

13.45 – 15.15 uur:
Keuzeworkshop 2, zie ‘Workshops‘ voor onderwerpen

15.15 – 15.30 uur:
Pauze & Informatiemarkt

15.30 – 16.15 uur:
Afsluiting (plenair, inclusief theater!) bestaande uit:

  • Theater Foolcolor (door cliënten van Lentis Groningen)
  • Wrap-up en overhandiging Begeleiden voor iedereen aan Kitlyn Tjin A Djie, Irene Zwaan en Albert Meijerink door Aart Bontekoning (veranderkundige en generatie-expert).

aartbontekoningAart Bontekoning ontwikkelde de afgelopen 20 jaar zijn expertise op het gebied van ‘de evolutionaire kracht van generaties in organisaties’. Hij is consultant, veelgevraagd spreker en auteur van boeken en artikelen op dit terrein. Zijn werkleven begon al vroeg bij de politie. Eerst in de basis en daarna in het management. Na een studie organisatiepsychologie vestigde hij zich in 1990 als zelfstandig consultant. Hij zal laten zien hoe wijkteams de kracht van verschillende generaties optimaal kunnen inzetten.

16.15 – 17.00 uur:
Netwerkborrel

(programma onder voorbehoud van wijzigingen)

Let op: indeling in de workshops gebeurt op volgorde van inschrijving. Wacht dus niet te lang met aanmelden!